Sunday, November 30

Resepi Mudah Rendang Ayam Pedas


Keluarkan ayam supaya tidak overcook.

BAHAN-BAHANNYA:

1. 1 ekor ayam, (suka hati kau nak potong 16 ke 20).
2. 3 biji kelapa or 1 kg santan (sebenarnya nak santan dial ah kan).
3. 10 sudu cili kering bergiling ( alah cili blender lah, jangan kau cari batu giling plak).

Perkara (4) hingga (7) WAJIB dimayang halus. Kalau blender, nanti tak sedap, padan muka. hahaha...

4. 30 biji bawang merah – WAJIB dimayang halus.
5. 6 – 8 batang serai. WAJIB dimayang halus.
6. 6 – 8 inci halia. WAJIB dimayang halus.
7. 6 helai daun kunyit. WAJIB dimayang halus.

8. 2 sudu kerisik (kau tau ke nak buat kerisik kelapa tuh? Hahaha).
9. Garam secukupnya.

CARA MEMASAK:

PALING MUDAH DALAM DUNIA….
MASUK SAHAJA SEMUA BAHAN NE DALAM KUALI, DAN MASAK SEHINGGA KUAH PEKAT ATAU KERING…

KALAU TAK NAK AYAM TU OVER COOK, AGAK2 AYAM TU DAH MASAK, KELUARKAN DARI KUALI, DAN TERUS KERINGKAN KUAH. BILA AGAK2 KUAH DAH NAK KERING, BUBUH SEMULA AYAM TADI SUPAYA MESRA


Resepi Sumbangan: Nhhas (Huda)
Blog: hnr318.blogspot.com
Original Link: Klik Sini

No comments:

Post a Comment