Cendol Pulut ku. Fully home made tau. Eh, jagung beli yang dalam tin :p
Bahan utama ialah tepung beras dan air pandan. Ditambah dengan sedikit garam dan santan (jika mahu). Simple aje bahannya tapi letih nak membuatnya :)
Adunan tepung dan sedikit garam serta gula, diasingkan dulu.
Air perahan daun pandan didihkan.
Masukkan bancuhan tepung kedalam air pandan yang mendidih dan gaul sehingga pekat dan masak.
Sediakan air sejuk yang diletakkan ketulan ais.
Tak ada alat picit cendol tu. So, just guna pengukus. Tuang bancuhan tepung yang sudah dimasak ke atas pengukus. Make sure ais sejuk dibawahnya. Lepas tu lenyek tepung sampai habis. Sungguh letih, fuh~
Taraa... jadila cendol yang pendek-pendek sebab alatan sesuai tak ada :p
Ni pula ais gula perang yang dikisar menggunakan Dessert Maker.
Suppose guna gula melaka kan, tak ada stock.
Suppose guna gula melaka kan, tak ada stock.
Blog: BuatWanita.Blogspot.Com
Original Link: Klik Sini
No comments:
Post a Comment