Roti goreng cicah susu pekat. Sedapnya makan time panas :)~
- 1/2 Kg Tepung
- 1/2 Pack Yis Mauripan
- 1 Cawan Air Sejuk
- Sedikit Garam.
- 3 Sudu Besar Susu Tepung
- 1 Sudu Besar Gula
- 1 Sudu Besar Minyak Masak
Cara- Cara;
1. Ambil secawan air dan bancuhkan bersama beberapa ketul ais dan ketepikan.
2. Masukkan tepung, garam, yis, susu tepung & gula kedalam bekas dan gaul rata.
3. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit kedalam campuran tepung.
4. Uli sehingga menjadi doh yang tidak terlampau lembik atau keras.
5. Masukkan minyak masak dan uli lagi sehingga doh tidak melekat ditangan.
6. Biarkan doh mengembang selama 30 minit, Klik Sini.
7. Bulatkan doh sebesar bola golf , leperkan dan tarik-tarik.
8. Goreng dalam minyak panas dengan api sederhana kuat.
9. Goreng sehingga garing dikedua belah roti.
Hidang time panas, sekejap je licin. Garing diluar, gebus didalam :)
Klik Sini untuk Resepi Asas Doh yang lebih details. Klik Sini untuk teknik kembangkan doh dua kali ganda dalam masa 30 minit sahaja.
Selamat Mencuba!
Blog: BuatWanita.Blogspot.Com
Original Link: Klik Sini
macam roti arab pun ade jugak...
ReplyDelete