Monday, May 11

Resepi Asas Kek. Simple & Senang



Kalau guna tepung ni, tekstur kek jadi lembut dan sedap!

Bahan-Bahan;

- Tepung Naik Sendiri
- Minyak Jagung
- Gula Kastor
- Susu Cair
- Telur
- Vanilla 
- Perisa / Koko/ Buah

Cara-Cara;

1. Pukul telur dalam bekas, sehingga berbuih.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan minyak, susu dan serbuk vanilla. Gaul sebati.
4. Masukkan perisa yang disukai. Samada cecair / serbuk / buah.
5. Masukkan tepung. Gaul sebati lagi, tetapi jangan terlalu lama.
6. Tapis semua adunan kedalam loyang. Guna penapis teh je.
7. Kukus selama 1 jam / Bakar (180'c) selama 45 minit.

Tips Tambahan;

1. Kalau guna tepung gandum, campurkan 1 sudu teh baking powder.
2. Kalau tak ada serbuk vanilla, gantikan dengan esen vanilla. BW guna serbuk vanilla sebab ianya lebih wangi, dan tidak pahit jika masukkan lebih.
3. Kalau tanak guna telur pun boleh, tapi kek nanti cam senang berkecai sikit la.
4. Kalau bakar guna oven yang build in kat kabinet just guna 150'c je yer.
5. Kurangkan gula kepada 3/4 cawan jika tak suka manis sangat.
6. Susu boleh digantikan dengan susu segar. Ataupun susu tepung bancuh dengan air je.
7. Kalau guna mixer, tak perlu tapis adunan dengan penapis kerana adunan sudah sebati.
8. Untuk perisa, boleh gunakan perisa dalam botol kecil tu. Juga boleh masukkan perisa berserbuk seperti serbuk koko atau serbuk kopi. Boleh juga masukkan buah dan sayur yang dikisar contohnya, pisang, karot, daun pandan dan kurma (pastikan kisar bersama secawan susu tu, jangan masukkan air tambahan) 
9. Bagi perisa berserbuk seperti, serbuk koko, atau pun perisa dari buahan diblend seperti, kurma atau carrot, kurangkan tepung kepada 11/2 cawan. 
10. Tepung dimasukkan sedikit demi sedikit. Kurangkan tepung jika bancuhan adunan agak pekat. Kuantiti tepung yang sesuai antara 11/2 - 2 Cawan sahaja. Untuk kek yang dibakar, kurangkan sedikit tepung. 

Untuk first timer, disarankan guna tepung naik sendiri blue key. Cuba banyak kali, ejas itu ini, cuba bakar dan cuba kukus, nanti korang akan tahu bancuhan adunan yang sesuai. 

Selamat Mencuba! Kena pandai-pandai ejas yer :)

Resepi Sumbangan: Zie Has
Blog: BuatWanita.Blogspot.Com


No comments:

Post a Comment