Mini pavlova yang sedikit rangup diluar. Nyum~
Ni mini pavlova, dibakar saiz kecil-kecil, lagi sedap rasanya sebab agak rangup. Time ni yang ada dalam fridge apple sahaja. Sedap juga dimakan dengan wafer dan tabur sedikit milo :)
Pavlova gebu yang sedap dikunyah. Yummy~
Bahan-Bahan (Base);
- 4 Biji Putih Telur (Saiz A)
- 3/4 Cawan Gula Castor
- 1 Sudu Tepung Gandum
- Sedikit Serbuk Vanilla
Cara-Cara (Base);
1. Pukul telur putih guna mixer pada kelajuan tinggi. Pukul sehingga lekat kat bekas. Bila terbalikkan bekas, putih telur tu tak jatuh pun.
2. Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit, pukul lagi pada kelajuan tinggi.
3. Masukkan serbuk vanilla dan pukul lagi.
4. Sapukan butter pada loyang, tuang aduanan dan leperkan.
5. Bakar selama 1 jam pada suhu 150c
Tips Tambahan;
1. Tepung boleh diganti dengan tepung jagung. Kalau tanak letak tepung pun boleh.
2. Gunakan kertas minyak kalau ada, lagi mudah nak cabut :)
3. Biarkan base pavlova ni menyejuk dalam oven.
Untuk cream tu, just guna whipped cream dalam botol aje, senang, bila nak makan baru picit ;)
Yummy :)...
ReplyDelete