Nyum nyum~ char kuey teow mudah dimasak, sedap dimakan :)
- Sebungkus Kuey Teow
- 12 Ekor Udang
- 2-4 Biji Telur
- Daun Kucai
- 4 Ulas Bawang Putih
- Cili Blend
- Bawang Besar
- Kicap Pekat
- Kicap Manis Kipas Udang
- 4 Cawan Air
- Sedikit Minyak Masak
- Garam Secukup Rasa
Cara-Cara;
1. Bawang putih ditumbuk ditumbuk sehingga hancur
2. Didihkan air bersama bawang putih yang ditumbuk.
3. Masukkan udang, kacau seketika dan tutup api.
4. Cili kering diblend bersama bawang.
5. Panaskan minyak dan tumis cili blend.
6. Masukkan kicap pekat dan kicap kipas udang.
7. Masukkan kuey teow dan kucai, kemudian goreng.
8. Pecahkan telur dan goreng sebati dengan kuey teow.
7. Masukkan garam, udang dan semua air rebusan udang.
8. Masak hingga mendidih, terus tutup api.
9. Hidangkan. Ianya akan mengembang selepas bebrapa minit.
6. Masukkan kicap pekat dan kicap kipas udang.
7. Masukkan kuey teow dan kucai, kemudian goreng.
8. Pecahkan telur dan goreng sebati dengan kuey teow.
7. Masukkan garam, udang dan semua air rebusan udang.
8. Masak hingga mendidih, terus tutup api.
9. Hidangkan. Ianya akan mengembang selepas bebrapa minit.
Char kuey teow, walaupun dimasak secara bundle, rasanya tetap sedap :)~
Resepi Sumbangan: Zie Has
Blog: BuatWanita.Blogspot.Com
Nak try tp suami sefang berdiet lak..kedian dia nti..hee
ReplyDelete*sedang
DeleteAssalamualaikum...
ReplyDeletehai!
Saya ada jual iphone,samsung,oppo,phone case,powerbank dan etc
jemput tengok blog saya
http://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/
ig saya
@nurnasuha96_
whatsapp +60196117811