Tuesday, November 4

Resepi Air Laicikang / Ais Cikong


Laicikang / Cikong Suam
Bahan - Bahan:

longan kering
biji selasih 
cincau 

buah kembang semangkuk 
kismis (bewarna kuning) 
kacang minyak 
halwa kundur 
teh cina  
gula batu

Cara -Membuatnya: 


1. Basuh dan rebuskan longan kering sampai kembang.
2. Apabila kembang, masukkan gula batu secukup manis dan masukkan kismis.
3. Angkat dan sejukkan. Rendamkan buah kembang semangkuk (dalam bekas lain)
4. Rendamkan biji selasih dalam air sejuk (dalam bekas lain).
5. Rendamkan teh cina (dalam air panas).
6. Apabila semuanya  kembang, masukkan ke dalam air longan tadi dan untuk teh cina tapiskan dahulu.
7. Masukkan cincau dan simpan di dalam peti ais.
8. Apabila ingin minum, masukkan kacang dan halua.



Original Link >> Klik Sini

1 comment: