Kek Coklat Moist
Serbuk coklat
Gula
Minyak masak
Tepung naik sendiri
Susu cair
Telur
Cara Membuatnya:
1) Sebelum kita bancuh bahan-bahan, didihkan air didalam alat kukusan.
2) Sementara tunggu air mendidih, kita mulai adunan dengan ambil 2 biji telur dan dipukul sehingga kembang.
3) Susu cair dan minyak masak dicampur ke dalam telur yang telah dipukul sehingga kembang.
4) Campur adunan di dalam langkah 2 ke dalam langkah 3.
5) Kacau sehingga sebati.
7) Sediakan loyang kek yang sudah disapu dengan majerin dan masukkan adunan kek yang sudah sebati.
8 ) Kukus sehingga masak kira-kira 45 minit. (tempoh masa kek siap masak bergantung kepada saiz loyang kek dan saiz api yang digunakan tapi sebaiknya pantau pada masa 30 minit)
9) Selepas masak, cairkan bar coklat dan sapu di atas dan sekeliling kek.
10) Letakkan hiasan dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk keraskan coklat hiasan.
Original Link >> Klik Sini
Sedapnya...kena cuba ni :)
ReplyDeletenak cuba lah buat...terima kasih
ReplyDeleteokey ^_<
Deletemohon ambik resepinya..salam kenal
ReplyDeleteiryantyahamad.blogspot.com
Blog yang infomatif..
ReplyDeleteThanks, daa try, sedap.. suami pun puji.. ^.^
My Blog
ASDY Dimension
kek chocolate ni boleh di bake tak instead of kukus?
ReplyDelete