Wednesday, November 5

Resepi Mi Mee Sup Ayam


 Mee Sup Ayam Bertaugeh
Bahan-bahannya:

3 ketul kepak ayam
120g daging lembu - direbus sekejap dan disimpan airnya
2 ulas bwg merah*
2 ulas bwg putih*


1/2 inci halia*
Minyak untuk menumis
1 1/2 kiub ayam Knorr
1 keping asam gelugur
Garam
Sayur-sayuran - kubis,brokoli
Segenggam mee kuning -saya gunakan yg kering,rendam di dlm air panas hingga lembut)
Bwg goreng,taugeh,telur rebus - untuk hiasan

Bahan Sambal Kicap:

3 ulas cili hijau
1 ulas bwg putih
4 sudu besar kicap manis
Sedikit garam

Cara-Membuatya:

Kisar bahan bertanda *.
Tumis bhn kisar hingga naik bau.
Masukkan air rebusan daging, ayam dan daging.
Biarkan hingga ayam agak masak.
Masukkan asam gelugur,kiub ayam dan garam. Kacau.
Apabila sudah agak mendidih, masukkan sayuran.
Apabila sudah masak, ambil mee, letakkan ke dlm mangkuk.
Curahkan sup ke atas mee.
Letakkan telur rebus,taugeh dan bwg goreng.
Curahkan sambal kicap - resepi sambal di bwh

Cara Membuat Sambal Kicap:

Hiris/Blend cili hijau dan ketuk bwg putih.
Masukkan ke dlm mangkuk kecil dan masukkan kicap dan garam.

Original Link >> Klik Sini
 

No comments:

Post a Comment