Yee Mee Kantonis
Yee Mee (Digoreng sehingga garing)
1cm halia muda
5 ulas bawang putih (dicincang halus)
Isi Ayam (kuantiti ikut kesukaan)
Udang Basah (kuantiti ikut suka dan dikopek kulitnya)
3 keping fish cake @ fishball (dihiris)
Sayur (ikut suka, boleh letak lobak merah, baby corn, sawi, kobis, kangkung, dll)
3 biji telur
2 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar minyak masak
½ cawan tepung jagung (dibancuh dengan air)
Cili Padi @ Cili Hijau @ Cili Jeruk (dihiris - kuantiti ikut selera)
garam dan lada sulah secukup rasa
1 kiub pati ayam
air secukupnya
Cara-caranya:
1. Panaskan 2 sudu minyak masak dan 2 sudu minyak bijan dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan halia hingga sedikit garing.
2. Masukkan isi ayam, udang & fish cake.
3. Masukkan air secukupnya dan kiub pati ayam (kalau ada air stok ayam lagi baik)
4. Masukkan bancuhan tepung jagung, lada sulah dan garam secukup rasa. Kacau dan biarkan mendidih.
5. Masukkan cili padi (jika guna) dan sayuran² dan biarkan sehingga sayur betul² masak. Jika kuah terlalu pekat boleh tambah air lagi.
6. Masukkan telur, dalam seminit kemudian tutup api dan dikacau lagi.
7. Tuang kuah ke atas yee mee yang telah digoreng tadi. Sedap di makan panas² beserta cili jeruk (jika ada)
Resepi Sumbangan: Acik Idah
Blog: acikidah.blogspot.com
Original Link: Klik Sini
Sedapnya :)
ReplyDelete