Wednesday, December 3

Resepi Adunan Asas Kek Keju / Cheese Cake Senang Simple

Resepi Adunan Asas Cheese Cake ni sesuai untuk baked atau chilled cheese cake atau cheese tart atau pun tiramisu. Sesuai untuk buat original cheese cake, oreo cheese cake, blueberry cheese cake dan semua jenis cheese cake la :)

 Nyum nyum. Original cheese cake yang dibakar

 
Dua bahan utama yang BW selalu gunakan. Beli di Hypermarket je.

Bahan-Bahan Asas;

- 1 Cup Cream Cheese
- 1 Cup Plain Yogurt / Whipped Cream
- 1 Cawan Gula Kastor

Cara-Cara;

1. Pukul semua bahan dengan mixer sehingga sebati seperti gambar dibawah.
2. Untuk baked cheese cake, campurkan telur, tepung jagung dan esen vanilla kedalam adunan.
3. Untuk chill cheese cake, bancuh gelatin bersama air panas sehingga cair, kemudian masukkan dalam adunan cheese dan pukul lagi hingga sebati.
4. Untuk chill cheese cake, simpan dalam fridge semalaman.
5. Untuk baked cheese cake, bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 30-45 minit, atau kukus dengan api sederhana selama 30-45 minit.


Adunan asas cheese. Sapu pada roti pun sedap :).


Resepi Sumbangan: Zie Has
Blog: BuatWanita.Blogspot.Com


8 comments:

  1. My Resepi :) Senang je kan nak buat? Jom kita buat dirumah :)

    ReplyDelete
  2. Wah.. Mudahnyer ble bace.. Time nak buat x tau la.. Huhuhu

    ReplyDelete
  3. sedapnyeeee ~ haih,.. mengancam betul ! hehehe.. ^^

    ReplyDelete
  4. Saya dan anak-anak memang suka makan cheese cake. Unsya Allah...senang nanti bolehlah try buat di rumah. TQ...

    ReplyDelete
  5. akan try nnt coz really love cheese cake .. nyum nyum :)

    ReplyDelete
  6. tak cuba lagi tiramisu omooo...ni nampak sedap sangat

    ReplyDelete