Apam balik. Lebihkan kacang dan jagung memang umphh :)
- 1 Cawan Tepung Gandum
- 1 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 1 Sudu Teh Yis
- 1 Bji telur Gred A
- 5 Scoop Susu Tepung
- 5 Sudu Butter Cair
- 5 Sudu Gula (Membukit)
- Air Secukupnya.
Topping;
- GulaPasir
- Kacang Hancur
- Jagung Tin
Cara-Cara;
1. Masukkan semua bahan kedalam bekas dan bancuh guna sudu atau pukul guna mixer sehingga menjadi adunan seperti adunan kek.
2. Perap adunan selama 1 jam 30 minit. Sehingga adunan berbuih sedikit dan baunya seperti bau roti. Jangan perap terlalu lama sebab ianya akan menjadi masam dan berbau seperti tapai.
2. Perap adunan selama 1 jam 30 minit. Sehingga adunan berbuih sedikit dan baunya seperti bau roti. Jangan perap terlalu lama sebab ianya akan menjadi masam dan berbau seperti tapai.
3. Panaskan tempat bakar, tuang adunan sebanyak tiga scoop senduk kecil. Bakar dengan api betul-betul perlahan.
4. Sekiranya buih-buih sudah timbul, taburkan gula, kacang tanah dan jagung.
5. Bakar sehingga nampak seperti adunan telah masak kesuamuanya dan lipat.
Taburkan gula, kacang tumbuk dan jagung. Nyum~
Resepi Sumbangan: Zie Has
Blog: BuatWanita.Blogspot.Com
Original Link: Klik Sini
kalau nak yang crunchy nya ada beza apa apa bahan atau cara masak tak ?
ReplyDelete